Maruška Nováková nebo Maruska Novakova – falešné profily na sociálních sítích

Již delší dobu na sociální síti Facebook a Instagram zaznamenáváme případy, ve kterých se cizí osoba vydává našeho facebookového přítele. Pravděpodobně si říkáte proč si nějaký podvodník zakládá profil cizí osoby. Důvody a způsoby jsou až trapně jednoduché.

Naivita a důvěra přátel

Velmi málo uživatelů sociálních sítí je při „schvalování přátelství“ ostražitá a vnímá určité niance falešného profilu. Například, proč by si Maruška Nováková, moje letitá kamarádka, kterou osobně znám:

  • Zakládala nový profil na sociální síti, když její starý je stále aktivní a používá jej;
  • Proč by používala stejnou profilovou fotografii;
  • Proč by její nový profil, téměř identický, zakládala pod shodným jménem bez dakritiky, např. „Maruska Novakova“;

Bohužel v případě falešného profilu obvykle zafunguje tzv. „davová hloupost“, která spočívá v našem ujištění typu: „Když si Marušku přidala Lenka, tak je to určitě ona“. Přijetím přátelství však podvodníkovo jednání nekončí.

Téměř 3000 přátel? Opravdu je známe osobně?

Fáze II. získávání informací

Podvodník sice o našem profilu již ví téměř vše, jelikož jsme ho přijali mezi přátele, ale rád by se dozvěděl více. Proto obvykle učiní další kroky, například:

  • Zašle žádost typu: „Prosím tě smazal se mi telefonní seznam, pošli mi svůj kontakt“ (zprávu tohoto typu rozešle všem přátelům, kteří si falešný profil přidali mezi přátele). Patrně si nyní řeknete, proč bych to dělal(a), radši zavolám Marušce rovnou, ale věřte, že mnoho uživatelů tak ostražitých není a telefonní kontakt, e-mail či další kontaktní údaje bez skrupulí podvodníkovi do soukromé zprávy odešle;
  • Případně požádá o jakékoli další informace k vaší osobě;

Informace k vaší osobě jsou tedy obvykle kompletní a podvodník má k dispozici poměrně cenný materiál, avšak jeho čin směřuje dál, a to do fáze poslední.

Prašulky jsou potřeba, proto „to“ přeci dělám

V závěrečné fázi pachatel obvykle využije získané informace a chce od vás pod různými legendami vylákat finanční hotovost. Obvyle použije několik scénářů:

  • Odešle SMS s určitým kódem na náš mobilní telefon, jehož potvrzením/odesláním vám bude odečtena částka z vašeho telefonního účtu,
  • Požádá nás o odeslání určité částky přímo z našeho účtu pod různými legendami (rozbilo se mi auto a potřebuji peníze, jsem na dovolené a byl jsem okraden, zůstal jsem na určitém místě a nemám se jak dostat domů apod.)
  • Odešle zprávu, prostřednictvím budeme přesměrováni na jistý druh platby například PayPall, PaySafe…, budeme vyzváni k zadání údajů z naší platební karty a to i pod dalšími různými legendami (sleva, výhra, pomoc opuštěným kočičkám apod.)

Prevence? Existuje?

ANO! Jednoznačně ano, jen je třeba být obezřetní při:

  • Prohlížení žádostí o přátelství a potvrzování přátel (V první fázi postačí jen ověřit, zda-li si náš skutečný přítel zakládal nový profil);
  • Nepřidávat si mezi přátelé osoby, které osobně neznáme (zejména výsada teenagerové komunity);
  • Nereagovat na žádné žádosti o zaslání našeho telefonního kontaktu (Případně takové zaslání ověřit přímo u skutečného uživatele – obvykle na něj telefonický kontakt máme)
  • Nereagovat na žádné podezřelé SMS zprávy, nepřeposílat žádné kódy, zejména takové, které jsou zaslány přímo naší osobě.

Rozdíl minimální, následky velké.

Co mohu udělat, pokud budu požádán o přátelství falešným profilem?

Byla vám odeslána žádost o přátelství od profilu, který je falešný, což jste ověřili u vašeho skutečného „přítele na Facebooku“?

  • Nahlaště profil jako falešný přímo Facebooku/Instagramu (nechť to samé učiní i další přátelé, čím více vás bude, tím pravděpodobněji společnosti provedou blokaci profilu, pod textem se nachází obrazový návod.)
  • S profilem nekomunikujte, nereagujte na žádné žádosti, nepřeposílejte své kontaky, ani žádné kódy, neklikejte na žádné odkazy.

Je trestné, pokud se někdo vydává na Facebooku/Instagramu za někoho jiného?

  • Bohužel z trestněprávního hlediska jednání takového člověka trestné není (pouhé vydávání se za někoho jiného), v podmínkách České republiky se tedy nejedná o trestný čin ani přestupek;
  • Fotografie a další materiál, který zveřejníme na Facebooku a Instagramu jsou de facto vlastnictvím předmětných společností, případně i dalších uživatelů a my s tímto postupem souhlasíme používáním služby Facebook/Instagram. Společnost Facebook k obrazovým a dalším sdíleným či rozesílaným souborům uvádí: „Když sdílíte, zveřejňujete nebo nahráváte obsah, na který se vztahují práva k duševnímu vlastnictví (například fotografie nebo videa) v souvislosti s našimi produkty, udělujete nám nevýhradní, převoditelnou, dále licencovatelnou, bezplatnou a celosvětovou licenci k hostování, používání, distribuci, úpravě, spouštění, kopírování, veřejnému předvádění nebo vystavování, překladu a vytváření odvozených děl k vašemu obsahu (podle vašeho nastavení ochrany soukromí a aplikace). To například znamená, že když budete sdílet fotografii na Facebooku, dáváte nám oprávnění ukládat, kopírovat a sdílet ji s jinými osobami (opět podle vašeho nastavení), jako jsou poskytovatelé služeb podporující naši službu nebo jiné vámi používané Facebook produkty.“ (Podmínky používání služby – Facebook Ireland Ltd. stav ke dni 3. 9. 2018).

Skutečně jste si je někdy přečetli?

Naše bezpečnost v kyberprostoru je výhradně naše záležitost a je třeba mít na paměti, že ne všichni jeho uživatelé mají čisté úmysly. Každý uživatel kyberprostoru je zodpovědný za své jednání, měl by dodržovat jistá bezpečnostní pravidla a postupy, ne jinak než u jakékoli další lidské činnosti.

Jste škola a přemýšlíte o vzdělávací akci pro své žáky?